Den brinnande sjön

Synopsis av Roger Ahlsenhjelm


På ett ödsligt och förfallet fabriksområde utanför Stockholm avrättas brutalt en man med ett skott i huvudet. För polis-inspektören Erika Widbrandt blir det ytterligare ett mord som liknar de två övriga i den pågående utredningen hon är delaktig i.

Erika är singel sedan ett år tillbaka men har ett löst förhållande med nyskilda Daniel, kommissarie och den som basar för utredningen. Erika är inte säker på sina känslor inför Daniel och deras samliv är väl inte det mest glödande man sett.

Daniel sätter nykomlingen Peter, en machokille med utseendet på sin sida, att jobba med Erika. Hon hatar hans självsäkra gå-på attityd från första stund, men kan ändå inte undgå att känna viss tillfredsställelse över hans återkommande komplimanger.

När en före detta ägarinna till en sexklubb mördas och de tre tidigare morden visar sig ha en koppling till hennes eskortverksamhet kommer Erika i kontakt med den bisexuella Jessica, en f.d. sexklubbsvärdinna och strippa som brutit sig loss och startat ett nytt liv och numera jobbar på en stormarknad.

Genom Jessica får Erika veta att Jessicas f.d. flickvän Sandra haft de tre mördade männen som kunder. Sandra är sedan en tid försvunnen och Jessica vet inte var hon är. I sökandet efter Sandra får Erika veta att hon dog av en överdos för ett halvår sedan.

Erika och Peter träffar Sandras pappa Curt. Erika får veta att Sandra blev med barn när hon var 16 år, men vägrade berätta med vem. Med Curts religiösa bakgrund var abort uteslutet. Efter födseln försvann Sandra. Curt och hans fru Marianne har sedan dess tagit hand om Sandras numera femåriga dotter Sofia.

(Notering: I manuset är det Curt som skjuter mannen i inledningen. Det är alltså bara vi som härifrån vet om att Sandras pappa är mördaren. Det här är alltså ingen "Whodunit-film" utan mer en "Whydunit-film")

Under utredningens gång får Erika och Jessica en djupare kontakt och Jessica blir intresserad av Erika. Till sin förvåning, och vilket hon ständigt försöker avfärda, känner Erika en dragning till Jessica och hennes raka öppenhet inför känslor.

Erika försöker emellertid att få bukt med det känslomässigt förvirrade tillstånd hon hamnat i. Som ett försök till motvikt svarar hon ja till Daniels frierier, trots att hon känner att det inte riktigt är vad hon vill.

När ett femte liknande mord genomförs på en porrfilmsproducent faller trots allt deras misstankar på Sandras pappa Curt. Han går till Erikas förvåning med på att lämna ett DNA-prov för att kolla det mot spår som säkrats på mordplatsen, spår som Curt lämnat efter sig, så varför går han med på att testas?

Daniels framtidsplanerande ger nu Erika ångest. Hon berättar allt om sig och Jessica och att hon inte kan gifta sig. Daniel kopplar bort henne från utredningen och Erika sjukskriver sig.

Erika får nu ett videosamtal från Jessicas mobil. Det är Curt som visar att han har Jessica på sin gård. Curt vill att Erika kommer dit ensam annars är Jessicas liv i fara. För första gången börjar Erika på allvar frukta för deras liv.

Istället så öppnar Curt sig och gör ett groteskt erkännande. När dottern Sandra var i sjuårsåldern utsatte han henne för sexuellt övergrepp. Det fortsatte och när hon var sexton blev hon med barn.

Samtidigt får Daniel veta att man fått in en DNA-träff på Curt. Hans DNA stämmer med lämningar från flera av mordplatserna. Ovetande om att Erika befinner sig på Curts gård åker Daniel dit med Peter.

Curt avslöjas men Daniel och Peter lyckas inte få Curt att släppa Erika och Jessica och lämna in sig själv. Han hotar Erika till livet och Daniel och Peter tvingas lämna gården.

Curt berättar för Erika att alla som han dödat har bidragit till Sandras undergång. Ingen som gör något sådant förtjänar att leva. De är alla borta nu. Alla utom en. En blixt far genom Erikas huvud att Jessica är hans nästa offer.

Hon har fel. Curt vet om att Sandra var lycklig med Jessica. Han vill henne inte något illa. Utan att tveka sätter Curt pistolen i sin mun och trycker av.

Erika och Jessica skiljs nu åt utan att de säger något till varandra. Det verkar som om deras förhållande är helt överspelat.

Ett halvår senare blir Jessica förvånad när Erika väntar på henne efter jobbet. Bredvid Erika står Sofia. Erika har adopterat henne.

Trevande börjar Erika och Jessica prata med varandra. Erika erbjuder skjuts. Jessica tackar ja. De går iväg och efter ett tag stannar de och kysser varandra med en leende Sofia mellan sig..

-- SLUT --


Den brinnande sjön


Utdrag ur manuset

Den brinnande sjön


Synopsis som pdf