Den brinnande sjön

Story

På ett ödsligt och förfallet fabriksområde utanför Stockholm avrättas brutalt en 50-årig bilhandlare med ett skott i huvudet. För den 32-åriga polisinspektören Erika Widbrandt blir det ytterligare ett mord som liknar de två övriga i den utredningen hon är delaktig i.

När en ägare till en sexklubb mördas och de tre morden visar sig ha en koppling till dennes bordellverksamhet kommer Erika i kontakt med den bisexuella Jessica, 30 år, en f.d. sexklubbsvärdinna och strippa som brutit sig loss och startat ett nytt liv och numera jobbar på en stormarknad.

De båda inleder en relation som kommer att ställa Erikas hela tillvaro på sin spets när hon tvingas rannsaka sina känslor i den frustrerande konflikt som uppstår mellan privat- och yrkesliv, alltmedan mordens makabra upplösning kommer henne allt närmare.


Raging Bull  (1980)

Manusförfattare:
Paul Schrader & Mardik Martin


Vision

Den brinnande sjön är genremässigt egentligen en thriller, men med en annan vinkling än vanligt, både ämnesmässigt, tematiskt och strukturellt.

Manuset börjar förhållandevis traditionellt för att via kopplingar övergå i den mer relationsbundna historien mellan Erika och Jessica. I det skedet lägger sig handlingslinjen (utredningen) först lite bakom och senare parallellt med relationslinjen för att i slutet komma mer i fokus igen.

Med detta vill jag uppnå en berättelse som är klart mer fasetterad och mer intressant än att bara följa en utstakad handlingslinje som inte påverkar personerna runt den.

Manuset byggs mer upp runt andra konflikter än vad som är vanligt i filmer om mordutredningar, då tyngdpunkten till viss del även ligger lika mycket på Erikas person som runt själva mordutredningen hon jobbar med. Det är ju givetvis utredningen i sig som dock startar upp, driver historien framåt och avslutar allting.

Just detta annorlunda upplägg: en traditionell setting (en polis i en mordutredning) där det tillförs en annorlunda vinkling (hon dras in i en relation med en annan kvinna i utredningen) breddar historien och gör det hela mer spännande.

Den brinnande sjön är alltså utåt sett en historia om en mordutredning och jakten på en seriemördare, men det är även en historia om Erika som tvingas till förändring i samband med denna mordutredning. Hon ställs inför en omtumlande upptäckt vid en viss tidpunkt i livet och måste omvärdera sig själv och våga möta sin insikt och acceptera den för att gå vidare.

Jag har så här långt försökt göra en intressant, angelägen och samtidigt spännande och underhållande historia och jag är säker på att filmen kommer att hitta en bred publik.


Apocalypse Now  (1979)

Manusförfattare:
John Milius & Francis Ford Coppola


Karaktärerna

 • Erika Widbrandt

  Erika är i 35-årsåldern med intelligent och skärpt blick som inger stort förtroende. Hon är mån om sitt utseende utan att låta det vara hennes mest framträdande drag i hennes personlighet.

  Polisinspektör sedan fyra år. Singel efter ett tretton år långt förhållande, men har ett förhållande med sin närmaste chef Daniel.

 • Jessica Lindén

  Före detta sexklubbsvärdinna i början av 30-årsåldern som numera jobbar på en stormarknad. Gör allt för att få till ett normalt liv och vet vad som krävs. Plågas av att hon inte vet var hennes före detta flickvän Sara finns.

 • Daniel Olsson

  Daniel är i 45-årsåldern, spaningsledare och chef för grova brottsgruppen. Alldagligheten personifierad, men snäll och omtänksam.

 • Peter Glans

  Peter är en karriärsinriktad "macho-kille" på 28 år med en sjudande självsäkerhet och utseendet på sin sida. Dras med ett aningen snedvridet genusperspektiv.

 • Curt Berggren

  Jägare och djupt religiös före detta åkeriägare. Pappa till Jessicas exflickvän Sara. Nedbruten av sorg efter att Sara brutit kontakten med honom och hans fru Marianne för fem år sedan.

 • Lars Malm

  Förfallen porrskådis med drogmissbruk. Ständigt jagad för sina skulder. Har varit tillsammans med Jessicas f.d. flickvän Sara.

Den brinnande sjön


Utdrag ur manuset