Dödsflykten

Synopsis av Roger Ahlsenhjelm


En liga planerar ett sista bankrån. Oenighet råder bland några att genomföra rånet men till sist går alla med på det.

Ulf Lundstedt, en handlingskraftig polisinspektör, försöker återuppta kontakten med sin yngre halvbror Pedro efter flera års frånvaro. Pedro är motvillig och tycker att Uffe svek honom när Uffe flyttade för ett jobb och lämnade honom med deras mamma och Pedros chilenska pappa.

Hemma hos Pedro hittar Uffe ligans planering med foton på banken, färdväg och klockslag. Utifrån informationen kommer Uffe fram till att rånet kommer att ske samma dag inom någon timme. Han försöker få kontakt med Pedro utan resultat.

Uffe beger sig till banken men ligan är inte där. Han tror att han misstagit sig men i samma stund slår ligan till. Uffe hinner larma innan ligan forcerar in i banken.

Ligan genomför ett tumultartat rån där Uffe avslöjar sig för att förhindra att ligaledaren Fredrik tar ett barn som gisslan. Uffe tas istället som gisslan för att de ska undkomma polisspärrarna med sitt miljonbyte.

Ligan tar sig till sitt gömställe där frustrationen, nervositeten och oenigheten om vad som bör göras är påtaglig. När gömstället avslöjas av en kollega till Uffe hindrar Uffe Fredrik från att skjuta kollegan som undkommer. Ligan flyr nu med bytet och Uffe. Fredrik tvingar även med sig sin motvilliga sambo Lisa.

Under den bilburna flykten utsätts ligan för en rad påfrestningar som splittrar deras sammanhållning mer och mer. Uffe och Pedro börjar närma sig varandra när Pedro inser att omständigheterna att klara sig blir mindre.

Lisa har hittills dissat Uffe, men de får gradvis bättre kontakt när hon märker att hon kan öppna upp sig för honom om sin strävan att starta ett nytt liv.

När en polispatrull stoppar dem uppstår en vild skottväxling mellan Fredrik och poliserna. En i ligan skadas dödligt och Fredrik skjuter brutalt poliserna.

Med Pedros hjälp får nu Uffe med sig de övriga mot Fredrik men i ett flyktförsök dödas ligans medlemmar utom Pedro, som skottskadas och blir tillfångatagen. Uffe och Lisa kommer undan.

Uffe lyckas inte larma polisen och bestämmer sig för att försöka hjälpa Pedro på egen hand. Uffe befriar Pedro men de övermannas av Fredrik och en kamp på liv och död tar vid. Fredrik får ett övertag men hindras av Lisa som hotar att tända eld på pengarna som hon dränkt in i bensin.

För att rädda livet på Uffe tänder hon inte på. Fredriks fokus riktas mot Lisa och Uffe lyckas själv tända eld på pengarna och övermanna Fredrik och i en slutlig konfrontation skjuta honom.

Uffe låter Lisa åka därifrån innan polisen anländer. Uffe gör klart för Pedro att han inte kan släppa honom, att han måste ta sitt straff. Pedro vill bara att allt ska ta slut. Han är färdig med det kriminella livet. Uffe tänker inte överge honom och de båda försonas.

Notering: Manuset innehåller även en B-plot. Det är Uffes f.d. chef på länskriminalen i Stockholm som får vetskap om att Uffe tagits som gisslan och utifrån det agerar på egen hand. Ploten löper parallellt med A-ploten och de båda vävs ihop i slutet.

-- SLUT --


Dödsflykten


Utdrag ur manuset

Dödsflykten


Synopsis som pdf