Dödsflykten

Story

Ulf Lundstedt, en handlingskraftig polisinspektör, försöker återuppta kontakten med sin yngre halvbror Pedro efter flera års frånvaro.

Hemma hos Pedro hittar Uffe ligans planering med foton på banken, färdväg och klockslag. Utifrån informationen kommer Uffe fram till att rånet kommer att ske samma dag inom någon timme.

Uffe beger sig till banken och i samma stund slår ligan till och genomför ett tumultartat rån där Uffe avslöjar sig för att förhindra att ligaledaren tar ett barn som gisslan.

Ligan tar sig till sitt gömställe med Uffe som gisslan men de tvingas fly när gömstället avslöjas.

Under den bilburna flykten splittras ligans sammanhållning och Uffe och Pedro börjar närma sig varandra tillsammans med ligaledarens flickvän.

När ligaledaren kallblodigt skjuter två poliser splittras ligan totalt och alla går emot ligaledaren.

I en slutlig uppgörelse lyckas Uffe med hjälp av de övriga övermanna ligaledaren.

Notering: Manuset innehåller även en B-plot. Det är Uffes f.d. chef på länskriminalen i Stockholm som får vetskap om att Uffe tagits som gisslan och utifrån det agerar på egen hand. Ploten löper parallellt med A-ploten och de båda vävs ihop i slutet.


Silence of the Lambs  (1991)

Manusförfattare: Ted Tally


Vision

Dödsflykten är ett actiondrama med en huvudkaraktär i botten, men det är också till stora delar en ensemblefilm. Vi följer en grupp människor som alla har sin egen agenda i det gemensamma dramat.

Även om den narrativa grunden utgår från ett bankrån så handlar inte manuset om att råna en bank - det handlar mer om efterspelet - konflikterna som uppstår när det går snett - viljan att ännu mer ta sig tillbaka till det liv man egentligen vill uppnå men som försakats.

Själva rånet bildar här mer en fond för karaktärerna att agera mot och blir då samtidigt ett existentiellt drama där man till sist konfronteras med sina beslut och ställs inför sitt eget handlande för att kunna frigöra sig.


Det sjunde inseglet  (1959)

Manusförfattare: Ingmar Bergman


Karaktärerna

 • Ulf Lundstedt

  Handlingskraftig och rättfram kriminalinspektör med ett par förtroendefulla ögon som ramas in av ett ansikte med bestämda och erfarna drag. Behandlar sin omgivning som den behandlar honom.

 • Pedro Almondo

  Pedro är en 28-årig halvchilenare. En ganska dämpad ung man som alltför ofta tillåtit sig att hamna snett i livet. Han är halvbror till Uffe.

 • Fredrik Lind

  Ligans ledare. Hård, auktoritär, överlägsen och livsfarlig om han blir inträngd i ett hörn. En tickande bomb. En man som låter sina beslut styra mer över andra än sig själv.

 • Lisa Landberg

  Lisa är i 35-årsåldern och en kvinna som envist kämpar med att skapa ett nytt liv med studier på KomVux. Bakom den mogna tilldragenheten kan man ana spår från ett hårt liv. Hon är sambo med Fredrik och tvingas med på flykten.

 • Mats Berg

  En vilsen individ som låter sig styras mer av andras beslut än av sina egna. Drömmer om att öppna en bar i Thailand.

 • Janne Berg

  En gänglig man med ett nervöst, synligt drag över sig som egentligen är alldeles för vek för att ingå i en rånarliga av den här kalibern. Han är Mats bror och medtvingad på rånet av Mats för dennes rädsla för Fredrik.

 • Einar Hansson

  Einar är Uffes f.d. chef på länskriminalen. 60-plus men är oförskämt fräsch och spänstig med ett stort självsäkert leende. Einar får vetskap om att Uffe tagist som gisslan och påbörjar ett eget sökande off-the-record.

 • Carin Widell

  Länspolismästare i Stockholm. Carin är en moget attraktiv kvinna i 40/45-årsåldern med fötterna stadigt på jorden. Hela hennes uppenbarelse inramas av en air av professionell självsäkerhet.

 • Roland Stenbeck

  Uffes chef när Uffe var verksam som polis i Karlstad.

Dödsflykten


Utdrag ur manuset