Det hårda straffet

Synopsis av Roger Ahlsenhjelm


Tony är en före detta fruktad torped i den undre världen. Efter ett fyraårigt fängelsestraff lever han med sin sambo Jessica och deras femårige son Leo i en förort till Stockholm. Tony kämpar på i vardagen med jobbsökande och AA-möten. Jessica sliter i motvind på ett klippotek tyngd av skulder och inkassokrav.

När en kumpan som golat på Tony dyker upp ser Jessica en chans att få lite tillskott till ekonomin. Hon anser att kumpanen är skyldig pengar för det. Hon vet att det är fel men de behöver pengar.

Tony försöker stå emot men till sist faller han tillbaka och driver in pengarna med hjälp av sin närmaste vän, Armin. Vad ingen av dem räknat med är att pengarna tillhör en av de större kriminella aktörerna - Dardan Bogdani.

Dardan vill att Tony lämnar tillbaka pengarna, men Tony vägrar. Armin vill inte ha något krig och han övertygar Tony att det bästa är trots allt att betala Dardan.

Problemet är att Tony bränt alla pengarna så de måste låna av en gemensam kontakt - János - för att betala Dardan. Tony upplever det förnedrande och hatar nu Dardan ännu mer.

För att reglera deras skuld fixar János ett indrivningsjobb. Jobbet går ut på att ta tillbaka stöldgods som en bekant till János blivit av med.

Hamid och Karim är två ”färskingar” i 20-årsåldern. De har inte mycket att sätta emot när Tony och Armin kommer för att hämta grejerna. Problemet är nu att de festat upp alla pengar som de kom över. Tony gör klart för dem att de nu har en skuld. En skuld som ska betalas genom att begå nya brott för Tony och Armins räkning.

Drogerna får nu en större del i Tonys och Jessicas liv och han skiter i de extraknäck han kan få. Jessica känner att det börjar dra iväg åt helt fel håll. Hon börjar bli rädd att det ska gå åt helvete ännu en gång.

Hon rannsakar sig själv och vill något annat men Tony är redan för långt ute på banan den här gången. Dessutom börjar Leo bli rädd för sin pappas återkommande utbrott.

Tony får kännedom om var Dardan gömmer sina knarkpengar. Det rör sig om miljoner och Tony ser en skön hämnd framför sig. Armin tänder på alla fyra trots de enorma riskerna. De tvingar med Hamid och Karim som en del av avbetalningen på deras skuld.

De får med sig fem miljoner men Armin skjuter en släkting till Dardan. Dardan konfronterar Tony i en gastkramande kraftmätning, men Tony förnedrar Dardan som måste backa. Konflikten mellan dem trappas upp ytterligare.

Dardan hotar Jessica och Leo och hon får veta vad Tony gjort. Hon ställer honom till svars för att Leo hotas av gangsters. Hon lämnar Tony och flyttar hem till sin mamma med Leo. För henne är smärtgränsen nådd.

Dardan kidnappar Hamid och Karim och kör ut dem i skogen där de tvingas berätta allt de vet om rånet och vilka som var med. Karim skjuts kallblodigt och Hamid släpps.

Armin vill inte ta några risker och bestämmer sig för att dra från landet utan Tony. På en parkering blir han nerskjuten av Dardans pojkar med en biljett till Thailand i handen.

Tony fattar att det är kört. Dardan kommer inte att ge sig förrän även Tony är död. Men Tony kan inte lämna landet utan att han hämnats Armin.

Tony får veta att Hamid golat på dem. Hamid är helt chockad efter Karims död och har inte vågat göra något för rädslan att själv bli dödad.

Tony börjar planera sin flykt. János fixar pass åt Tony och ska hjälpa honom ut ur landet. Tony träffar Leo en sista gång och det blir ett hjärtskärande avsked där Tony för sent inser vad han ställt till med.

Tony vill att Hamid följer med honom. Det är farligt för dem båda att Hamid stannar, men innan de drar ska Hamid hjälpa honom med en grej - att klippa Dardan. Allt är nu ”over-the-top” för Hamid. Han hamnar i ett chockat tillstånd.

Tony lugnar Hamid. Han ska vänta på honom. De båda ska ju dra utomlands med pengarna. Allt är fixat.

Hamid har inget val. Han skjuter Dardan inne på en restaurang. När han kommer utrusande griper paniken än mer tag i honom. Tony är borta. Han har dragit. När polisen anländer lämnar Hamid in sig själv.

Tony möter upp János som ska ta honom vidare. På en rastplats blir han kallblodigt nerskjuten av János som drar därifrån med pengarna.

-- SLUT --


Det hårda straffet


Utdrag ur manuset

Det hårda straffet


Synopsis som pdf