Det hårda straffet

Story

Tony är en 38-årig före detta torped i den undre världen. Efter ett fyraårigt fängelsestraff lever han nu ett halvår senare med sin sambo Jessica och deras femårige son Leo i en förort till Stockholm.

Tony kämpar på i vardagen med jobbsökande och AA-möten och Jessica sliter i motvind på ett klippotek tyngd av skulder och inkassokrav. Det är knapert med ekonomin och Tony slåss dag och natt för att inte falla in i sitt gamla mönster med kriminalitet och droger igen.

I ren frustration över tillvaron driver Tony in en skuld och både han och Jessica tappar fotfästet och dras in i sitt gamla leverne åter en gång med festande och droger.

Tonys indrivning leder till en öppen konflikt med Dardan, en av de tyngre kriminella i Stockholms undre värld och en fiende till Tony. Som hämnd genomför Tony och hans polare Armin ett miljonrån mot Dardan där en släkting till Dardan dödas. Dardan vill nu se Tony död.

När Dardan hotar Leo och Jessica får veta om rånet inser hon till sist vad deras begär lett till än en gång. Jessica lämnar Tony och tar med sig Leo.

Tony är nu en jagad man och när Frank dödas har han två möjligheter; att stanna och ta fighten med livet som insats och försöka att få tillbaka Jessica eller lämna landet.

Men det går inte alltid som man tänkt sig.


Touch of Evil  (1958)

Manusförfattare: Orson Welles


Vision

Det hårda straffet handlar ytterst om en värld som skapat sina egna förutsättningar, lagar och koder - den kriminella med våldet, skulderna, drogerna, lögnerna och sveken och de människor som agerar i den och de som drabbas av den. Och om att ställa sig på fel sida om gränsen och sedan försöka leva med konsekvenserna.

Men det handlar också om det omöjliga att kunna leva i en vardag som alla andra när den kantas av kriminalitet där små skulder kan leda till drastiska konsekvenser och sluta med mord.

Samtidigt är det även ett relationsdrama om en familj där huvudpersonernas agerande slår sönder den bräckliga tillvaro de lyckats bygga upp och där det till slut inte finns någon väg tillbaks till försoning eller nystarter.

Resultatet så här långt är och tätt actiondrama som jag är säker på kommer att kännas starkt, spännande och dramatiskt, men samtidigt engagerande och... sorgligt.


Dexter  (2006 - 2013)

Skapad av: James Manos Jr.


Karaktärerna

  • Tony

    Tony är 38 år. Han är sin egen största fiende. Han är en före detta brutal torped med ett tungt rykte i den undre världen, stenhård, helt utan förmåga att uppfatta ironi och backar aldrig för någon.

    En man som är van vid stora pengar och att få respekt av andra kriminella. För Tony är kriminaliteten i sig ett missbruk som drar och suger, något som ger nerv.

    Kriminaliteten är en värld där Tony kan känna sig trygg, han kan reglerna och han får den spänning en "kicktorsk" som han behöver.

  • Jessica

    Jessica är 34 år. Hon är Tonys sambo och jobbar som hårfrisörska. Hon har under Tonys tid i fängelset dragit på sig stora skulder som hamnat hos kronofogden.

    Jessica vill leva ett ordnat liv med Tony och deras son LEO (5 år), men har svårt att släppa känslan inför det gamla livet med pengar och ett vilt festande.

  • Armin

    Armin är 38 år. Kom till Sverige 1993 med sina föräldrar under kriget i Bosnien.

    Han är Tonys förtrogne och bästa vän. Hans ständige följeslagare och kompanjon. Armin är som en bror för Tony. Tungt kriminell och mycket farlig, en man som inte drar sig för någonting i sin jakt på pengar och kickar.

  • Dardan

    Dardan är 37 år. Andra generationens invandrare från Albanien. Dardan är uppvuxen i en förort till Stockholm och har sedan tonåren gjort en snabb karriär i den kriminella världen.

    Dardan sysslar med utpressning, beskyddarverksamhet, smuggling, droghandel och då och då mord. Utåt menar Dardan dock att han är en hederlig man i restaurangbranschen.

  • Hamid

    Hamid är en 20 årig invandrare med rötter i mellanöstern. Inbrottstjuv, rånare, langare och våldsverkare i den lägre skolan. Har suttit på olika behandlings- och familjehem sedan tidiga tonåren.

    Hamid är djupt imponerad av tyngre gangsters men egentligen för vek för att passa in i den kriminella världen Han är en person som alltid kommer att utnyttjas av äldre och tuffare gangsters. En slav eller "hund" som de säger.

  • Karim

    Karim är en 27-årig syrier från Stockholms norra förorter. En kille som kan ta för sig och har funkat som beskyddare åt sin svagare vän Hamid.

    Karim håller på att få ordning på sitt liv och har en plan för att kunna sluta med kriminaliteten.

  • János

    János är 40 år och invandrad ungrare. Gammal vän till Tony, tuffing, vapenhandlare och gangster. En person som Tony suttit på kåken med och respekterar även om de aldrig jobbat ihop.

Det hårda straffet


Utdrag ur manuset