Den sista striden

Synopsis av Roger Ahlsenhjelm


JONAS bor i ett husvagnsläger för hemlösa i en söderförort till Stockholm. Han försörjer sig på att samla skrot. Han har en vän i ANNA, en f.d. missbrukande kvinna som håller honom under armarna när ångesten blir för stor. De lever långt ifrån någon drömtillvaro men deras liv fungerar ändå till den dag då allt börjar rivas upp.

En gammal klasskamrat till Jonas, SARA, arbetar som nytillsatt enhetschef på socialtjänsten och har till uppgift att försöka få en del av de "utslagna" att ta upp kontakten med socialtjänsten igen.

Genom Saras jobb kommer Jonas i kontakt med Sara. Hon tyngs av skuldkänslor för att hon inte försökte sätta stopp för den mobbning som Jonas utsattes för, men hon vågade inte. Hon blir fast besluten om att hon ska försöka hjälpa Jonas till ett bättre liv och upprättelse.

Genom att ta med Jonas på en klassåterförening hoppas Sara att Jonas ska få den upprättelse och förlåtelse han aldrig fick. Sara börjar bearbeta Jonas för att få med honom på återföreningen. Jonas är tveksam men litar till sist på Sara att det kan vara bra att möta sina gamla förövare.

Det går inte som de tänkt sig. Ingen vill kännas vid vad som hänt Jonas. Förnekelsen är total. FREDRIK (driver nu byggfirma i gråzonen) bryr sig inte. Han hotar och avfärdar Jonas som ett psyko. THOMAS (numera hjärtkirurg) är desto mer berörd av de skuldtyngda minnen som han förskjutit alla dessa år.

Sara lyckas dock övertala Jonas att flytta in i en lägenhet hon ordnat. Med ett nytt hantverkarjobb går allt bra. Jonas känner att han kanske kan ta sig tillbaka till livet igen, speciellt när Anna accepterar att flytta in hos honom.

Men en process har startat i Jonas. Han kan inte släppa tanken på att hans förövare, Fredrik och Thomas, ska erkänna och be honom om ursäkt på sina bara knän. Han börjar förfölja Thomas och Fredrik.

Efter en konfrontation med Jonas tvingas nu Thomas motvilligt att rådgöra med Fredrik om vad de ska göra. Thomas föraktar Fredrik som han tycker befinner sig på samma nivå som när de var unga.

Thomas tycker att de kan framföra den ursäkt som Jonas vill ha av dem båda för vad de gjort. Fredrik avfärdar å sin sida Thomas lika föraktfullt.

Fredrik misshandlar nu Jonas i hans lägenhet. Anna försöker stoppa misshandeln och skadas så svårt att hon hamnar i koma. Med ens rycks Jonas bräckliga tillvaro bort under honom och han faller ner på botten av tunnan än en gång.

Jonas återvänder till sitt gamla liv och bestämmer sig att en gång för alla att göra upp med sitt förflutna och få ett slut på sitt lidande. I en slutlig konfrontation med Fredrik och Thomas har Jonas en chans att döda dem, men Jonas lämnar dem vid liv så att de får leva med skulden resten av sina liv.

Jonas beger sig till sjukhuset där Anna vaknar upp ur sin koma. De är beredda att börja ett nytt liv med en ny framtid.

-- SLUT --


Den sista striden


Utdrag ur manuset

Den sista striden


Synopsis som pdf