Den sista striden

Story

Jonas bor tillsammans med Anna i ett husvagnsläger för hemlösa i en söderförort till Stockholm.

Sara, en gammal klasskamrat till Jonas och socionom, kommer i kontakt med Jonas och vill hjälpa honom till ett bättre liv och upprättelse.

Sara tar med Jonas på en klassåterförening i hopp om att han ska få den upprättelse och förlåtelse han aldrig fick. Ingen vill dock kännas vid vad som hänt Jonas. Förnekelsen är total.

Jonas flyttar in i en lägenhet som Sara ordnat och börjar på ett jobb men en process har startat i Jonas och han börjar förfölja två av sina värsta plågoandar, Fredrik och Thomas.

Thomas föraktar dock Fredrik som han tycker befinner sig på samma nivå som när de var unga.

Thomas vill att de ber om ursäkt så att förföljeserna upphör. Fredrik vill inte be om ursäkt, istället misshandlar han Jonas och Anna.

Jonas bestämmer sig nu för att en gång för alla att göra upp med sitt förflutna och få ett slut på sitt lidande. I en slutlig konfrontation med Fredrik och Thomas har Jonas en chans att döda dem, men Jonas lämnar dem vid liv så att de får leva med skulden resten av sina liv.


Blade Runner  (1982)

Manusförfattare:
Hampton Fancher & David Webb Peoples


Vision

Den sista striden är en historia där ingen går fri. Förövarna själva ställs inför en rannsakning när de får ta del av de ärr som de orsakat i Jonas och som de aldrig behövt få se eller ens erkänna för sig själva att de finns.

Sara tvingas möta sig själv och konfronteras med sitt samvete, men är det för sin egen eller Jonas skull hon driver upprättelsen vidare? Har hon egna motiv för att göra sig fri från sin del av skulden genom Jonas?

Och var går egentligen gränsen mellan offer och förövare när Jonas blir mer och mer lik sina forna plågoandar när hans jakt på upprättelse driver honom allt djupare in mot den slutliga vedergällningen.

När du tar del av Jonas utsatthet i ungdomsåren och hans stundom alltför desperata försök att få sin upprättelse i vuxenlivet kommer du oundvikligen att känna en klump i halsen och ett tryck över bröstet som går rakt in i själen.

Det här är en historia som helt enkelt måste berättas.


Ray Donovan  (2013 - 2020)

Skapad av: Ann Biderman


Karaktärerna

 • Jonas

  Bor i ett förfallet husvagnsläger tillsammans med Anna sedan flera år tillbaka. Han livnär sig på att samla skrot och sälja det.

  onas lever efter mottot en dag i sänder. Har genom livet hamnat snett och haft svårt att handskas med de känslor som orsakats av den mobbning han utsattes för i ungdomen.

 • Sara

  Sara är utbildad socionom. Arbetat med flera framgångsrika projekt för att få bukt med dem hemlösas situation i Stockholm.

  Hennes empati för utsatta människor är stor och emellanåt har han svårt att distansera sig från sitt engagemang som dras in i privatlivet.

 • Fredrik

  Bor och lever med sin sambo Eva (28 år) i ett radhus i Huddinge tillsammans med deras två barn, Moa (5 år) och Elin (3 år).

  Fredrik driver en byggfirma som går skapligt. Han är en skicklig hantverkare men har en hel del problem både med moralen och med temperamentet. Han drar sig inte för att jobba i svartsektorn, bara det är rätt pröjs.

 • Thomas

  Bor med sin fru Erika (42 år) och deras två barn Julia (12 år) och Pontus (10 år) i en villa en bit utanför Stockholm.

  Framgångsrik hjärtkirurg med chans till befordran. En man som värderar rättvisa, jämlikhet, ärlighet och solidaritet högt. Omtyckt av arbetskamrater. En man som helt enkelt lyckats här i livet.

 • Anna

  Anna är Jonas sambo. Hon har ett hårt kringflackande liv bakom sig med alkohol och droger. Tillsammans med Jonas har hon lyckats att skaffa sig en någorlunda stabil tillvaro.

  Är till en början starkt emot den förändring i deras liv som Jonas vill försöka sig in på, men tycker till sist att det kan vara värt ett försök.

 • Emma

  Polisinspektör. Försöker att få Jonas att berätta sanningen bakom misshandeln som han och Anna utsatts för.

 • Gunilla

  Jonas mamma. Skilde sig när Jonas var åtta år. Jobbar inom hemtjänsten och spenderar en hel del tid på den lokala puben. Gunilla månar om Jonas men hon har inte förmågan att närma sig honom och se hans problem fullt ut.

 • Jonas - 14 år

  Jonas är på den här tiden som vilken 14-åring som helst, kanske lite mer tystlåten och tillbakadragen. Tog illa vid sig av föräldrarnas skilsmässa och saknar sin pappa som han aldrig träffar.

  Med en arbetande mamma på dagen och en pubbesökande på kvällen har Jonas lärt sig att ta hand om sig själv. Har inga direkta kompisar men träffar Daniel ganska ofta.

 • Sara - 14 år

  Sara är bänkkamrat med Jonas i skolan. Ett tufft yttre med ett svagare inre, trots hård klädstil. Jeans med Dr Martens-kängor, munkkåpa och bomberjacka och svartfärgat, spretigt hår

  Hon har inget emot Jonas och umgås med honom, men de är inte riktigt kompisar. Sara vågar inte. Hon vill egentligen hjälpa Jonas men är livrädd att få Fredrik och Thomas mot sig så ofta backar hon ur.

 • Fredrik - 14 år

  En av skolans värstingar. Skiter i stort sett i allt och alla, elever som lärare. Älskar att mobba Jonas och helst då framför andra så att det blir riktigt förnedrande.

 • Thomas - 14 år

  Thomas är Fredriks vapendragare. Tillsammans med honom blir Thomas ett monster.

  Egentligen är Thomas smart, men han har hela tiden valt det dåliga inflytandet. Han känner att han växer tillsammans med Fredrik. Utan Fredrik hade Thomas antagligen inte varit den han är.

  Ibland mår Thomas dåligt över vad de gör mot Jonas men han har hittills inte sagt något till Fredrik.

Den sista striden


Utdrag ur manuset